proszeee
Natalia: Prosze o rozwiazenie zadania

zadanie1
Pierwiastkami wielomianu W(x)= x
3+ax
2+bx−48 są liczby −3 i 4. Rozłóż ten wielomian na
czynniki możliwe najnizszego stopnia oraz wyznacz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
zadanie2
Liczba −4 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)= x
4+ax
2+256.
a)wyznacz wartość parametru a.
b) Rozłóż wielomian na czynniki i znajdz pozostale pierwiastki tego wielomianu.
29 gru 10:41
Klaudia: 1.
pierwiastek =−3 tzn że gdy x=−3 to rownanie =0
(−3)3+a(−3)2+(−3)b−48=0
−27+9a−3b−48=0 64+16a+4b−48=0
9a−3b=75 16a+4b=−16
wyznaczam b z 2 rownania=> b=−4a−4
9a−3(−4a−4)=75 => a=3 b=−16
rozkład
x3+3x2−16x−48=x2(x+3)−16(x+3)=(x+3)(x2−16)=(x+3)(x−4)(x+4)
pierwiastki to x=3, x=4, x=−4
29 gru 11:02
magda: zadanie 1
W(−3)=0 W(−3)=(−3)3+a(−3)2+b(−3)−28=−27+9a−3b−48=9a−3b−75=0
W(4)=0 W(4)=43+a42+b4−48=64+16a+4b−48=16a+4b+16=0
9a−3b−75=0 \3
16a+4b+16=0 \4
3a−b−25=0
4a+b+4=0
7a−21=0
7a=21
a=3
9−b−25=0
−b−16=0
b=−16
W(x)=x3+3x2−16x−48
(x+3)(x−4)=x2−4x+3x−12=x2−x−12
x+4_____________
x3+3x2−16x−48 : (x2−x−12)
−x3+x2+12x
4x2−4x−48
−4x2+4x+48
x+4=0
x=−4
29 gru 11:07
magda: zadanie 2
W(x)= x
4+ax
2+256
W(−4)=(−4)
4+a(−4)
2+256=256+16a+256=16a+512
16a+512=0
16a=−512
a=−32
W(x)=x
4−32x
2+256
x
2=t
t
2−32t+256=0
Δ=1024−1024=0
x
2=t
x
2=16
x=4 lub x=−4
W(x)=((x−4)(x+4))
2
29 gru 11:13