Arsen258: Witam. Mam problem z zadaniem które nauczycielka próbowała rozwiązać na tablicy ale
niezbyt jej to wychodziło. Powiedziała, żebyśmy dali sobie z tym spokój ale jestem
ciekawy jak to powinno być poprawnie rozwiązane. Zadanie brzmi tak:
W równoległoboku kąt ostry ma miarę 30stopni a boki mają długość 10cm i 16 cm oblicz
długość dłuższej wysokości i krótszej przekątnej
20 sty 18:45
Arsen258: Wie ktoś?
20 sty 19:13
Kappa:
Proste! .. moze wasza Pani była juz zmeczona!

znasz wzór na pole ? ... napewno tak
P= a*b*sinα gdzie α ---kąt miedzy nimi
P= 10*16 * sin30
o sin30
0=1/2
to P= 80 cm
2
drudi wzór na pole to
P= b*h
b pola sie przecież nie zmieniły

wiec
b*h
b= 80 to h
b = 80/16 to h
b= 5 cm
tyle!
20 sty 19:26
Kappa: hb=5 cm to krótsza wysokość oczywiście
dłuzsa to ha = 8cm bo P= a*ha
a*ha = 80 a = 10 cm to ha = 80/ 10 = 8cm
dłuższa ma 8 cm krótsza ma 5cm
20 sty 19:37
Kappa:
Trzeba popatrzeć jak oznaczyłes boki
skoro pole sie nie zmienia ? ... to
tam gdzie podstawa mniejsza!.... wysokość musi być wieksza i odwrotnie !
czyli podstawa 10 to h= 8 bo 10 *8= 80
podstawa 16 to h= 5 bo 5*16= 80
juą wiesz? jak to ma być!
20 sty 19:43
aaa: pozdrawiam Panią Nauczycielkę!
20 sty 20:05
Kappa:
Jaką?
20 sty 20:08
aaa:
tą która nie rozwiązała tego zadania
20 sty 20:32