Oblicz pochodną
Aga: m(x) = logx*sinx
x→sinx→logx*sinx
(logx(sinx))`= 1x*ln(sinx)*(sinx)` ?
29 gru 09:13
Trivial:
Jako, że masz x w podstawie logarytmu, musisz się go pozbyć.
| | lnsinx | | | 1 | | 1 | |
| *cosx*lnx − lnsinx* |
| | | sinx | | x | |
| |
(logxsinx)'=(logxsinx)'=( |
| )'= |
| = |
| | lnx | | ln2x | |
| | ctgx*lnx | | lnsinx | | ctgx | | lnsinx | |
= |
| − |
| = |
| − |
| . |
| | ln2x | | xln2x | | lnx | | xln2x | |
29 gru 10:04
Aga:
nie kumam? skąd się wzięła ta zamiana lnsixlnx
29 gru 10:14
Trivial: Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu.
Tutaj:
a = x
b = sinx
c = liczba e
29 gru 10:23
Aga:
logxx= lnxlnx =1, czyli analogicznie logxsinx = lnsinxlnx dobra kumam
29 gru 10:24
Aga: dobra kumam kumam dzięki, ludzie, trochę przerwy i człowiek ruszyć nie może
29 gru 10:26
Trivial:
29 gru 10:27