proszeeee ;)
Natalia: Bardzo prosze o rozwiązanie zadań

zadanie.
Dane są wyrażenia
| | W(x) | |
Wyznacz wyrażenie |
| i przedstaw je w postaci ułamka nieskracalnego. |
| | W1(x) | |
zadanie2
| | x3 −6x | |
Dane jest wyrażenie W(x)= |
| Oblicz wartosc tego wyrazenia w punkcie x=3− √2 i |
| | x2−2 | |
przekształć to wyrazenie do postaci ulamka nieskracalnego o wymiernym mianowniku.
zadanie3
Przedstaw wielomian W(x)= (2x−3)
3 −(3x−1)
2−(4x−5)(4x+5) w postaci uporzadkowanej.
29 gru 08:37
magda: zadanie 1
| W(x) | | x+1 | | x2−2x−3 | | x+1 | | x+2 | |
| =W(x):W1(x)= |
| : |
| = |
| |
| |
| W1(x) | | x2−4 | | x+2 | | x2−4 | | x2−2x−3 | |
dziedzina
x
2−4≠0 i x
2−2x−3≠0
(x−2)(x+2)≠0 i Δ=16
√Δ=4
| | 2−4 | | 2+4 | |
x≠2 lub x≠−2 x= |
| =−1 x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
x≠−1 x≠3
D=R\{−2,−1,2,3}
| x+1 | | x+2 | | x+1 | x+2 | |
| |
| = |
|
| = |
| x2−4 | | x2−2x−3 | | (x−2)(x+2) | (x+1)(x−3) | |
| (x+1)(x+2) | | 1 | |
| = |
| |
| (x−2)(x+2)(x+1)(x−3) | | (x−2)(x−3) | |
29 gru 10:01
magda: zadanie 2
x
3=(3−
√2)
3=27−3*9*
√2+3*3*2−
√8=27−27
√2+18−2
√2=45−29
√2
6x=6(3−
√2)=18−6
√2
x
3−6x=(45−29
√2)−(18−6
√2)=45−29
√2−18+6
√2=27−23
√2
x
2=(3−
√2)
2=9−6
√2+2=11−6
√2
x
2−2=11−6
√2−2=9−6
√2
| | 27−23√2 | 9+6√2 | | 243+162√2−207√2−276 | |
W(3−√2)= |
|
| = |
| = |
| | 9−6√2 | 9+6√2 | | 81−72 | |
| −33−45√2 | | −3(11−15√2) | | −11+15√2 | |
| = |
| = |
| |
| 9 | | 9 | | 3 | |
29 gru 10:17
magda: zadanie 3
W(x)= (2x−3)3 −(3x−1)2−(4x−5)(4x+5)=(8x3−3*4x2*3+3*2x*9−27)−(9x2−6x+1)−(16x2−25)=
8x3−36x2+54x−27−9x2+6x−1−16x2+25=8x3−61x2+60x−3
29 gru 10:21
magda: Te zadania wymagały trochę rachunków przy których można łatwo się pomylić. Zanim przepiszesz
przejrzyj się, żeby nie było błędów.
29 gru 10:22
Natalia: dziekuje. bardzo mi pomoglas
29 gru 10:34