Całka, bardzo proszę o pomoc
jolka: ∫(x3ex) dx
28 gru 23:36
Trivial: Całkuj przez części aż do nieskończoności. W końcu coś wyjdzie.

Pozdrawiam.
28 gru 23:40
Tomek.Noah: ∫x3ex=x3ex−∫3x2ex=x3ex−3(x2ex−∫2xex)=x3ex−3x2ex+6∫xex=x3ex
−3x2ex+6ex+ex=ex(x3+3x2+7)
28 gru 23:46
Trivial: Czy to jest dobrze przy końcu?
28 gru 23:48
Tomek.Noah: no nie zamiast − t + przy 3x2
28 gru 23:50
Tomek.Noah: odwrotnie

zamiast + to − przy 3x
2
28 gru 23:50
Trivial: x3ex−3x2ex+6∫xex=x3ex −3x2ex+6xex−6ex=ex(x3−3x2+6x−6)
28 gru 23:51
Trivial:
no i jeszcze +c !
28 gru 23:53