???
Marysia: Znajdz pierwiastek welomianu W(x) i okresl ich krotnosc:
wg mnie:
(x+1)
5+(x+1)
4
x=−1 − 5−krotny
x=−1 − 4−krotny
ale w odp mam inaczej i nie wiem czemu
28 gru 23:03
Basia:
(x+1)5+(x+1)4 =
(x+1)4*[(x+1)+1]=
(x+1)4(x+2)
no to jak będzie ?
28 gru 23:05
Godzio:
(x + 1)5 + (x + 1)4 = (x + 1)4(x + 2)
x = −1 4 − krotny
x = −2 1 − krotny
28 gru 23:06
Marysia: ok, ale troche nie rozumie dlaczego z (x+1)
5 zrobilo sie [(x+1)+1]
28 gru 23:08
Godzio:
(x + 1)4 zostało wyciągnięte przed nawias
28 gru 23:09
Marysia: czyli cos takiego: (x+1)
4*(x+1) + (x+1)
4 tak to rozumie
28 gru 23:12
Basia:
właśnie tak
28 gru 23:13
Marysia: a skad ten nawias (x+2)

mozecie mi rospisac moje rozumowanie (x+1)
4*(x+1) + (x+1)
4
28 gru 23:16
Marysia: chyba rozumie z obydwu nawiasow zostalo wyciagniete (x+1)
4 czy tak
28 gru 23:18
Basia:
tak; z pierwszego w nawiasie zostaje x+1 , z drugiego 1
28 gru 23:19
Marysia: rozumie caly przyklad

Bardzo Ci dziekuje Basiu
28 gru 23:21