wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an)
mati: {a6= − 4
{a10= − 1/64
Chodzi mi o wynik, bo w odpowiedziach jest − 47−n. Mi wychodzi w innej postaci, chociaż też
pasuje. Nie wiem jak dojść do postaci podanej w odpowiedziach.
28 gru 22:13
Basia:
napisz jaki Ty masz wynik
28 gru 22:34
mati: an = −4096 x (1/4)n − 1
zrobiłem tak jak w podstawowym wzorze ogólnym na ciąg geometryczny an=a1 x qn−1
28 gru 23:04
Basia:
o rany, ale to skomplikowałeś, zaraz pokombinujemy
28 gru 23:06
Basia:
4096 = 4*1024 = 4*4*256 = 4*4*4*64 = 43*43 = 46
stąd
−4096*14n−1 = − 46*U{1}{4n−1 = − U{46}{4n−1 =
− 46−(n−1) = −47−n
28 gru 23:08
Basia:
do kitu ten zapis, zaraz poprawię
28 gru 23:09
Trivial:
a
10 = a
1 * q
9
a
6 = a
1 * q
5
Podzielić stronami.
28 gru 23:10
Basia:
4096 = 4*1024 = 4*4*256 = 4*4*4*64 = 4
3*4
3 = 4
6
stąd
| | 1 | | 46 | |
−4096*(14)n−1 = − 46* |
| = − |
| = |
| | 4n−1 | | 4n−1 | |
− 4
6−(n−1) = −4
7−n
28 gru 23:11
Basia:
wynik mati ma dobry, chodzi o doprowadzenie go do "ludzkiej" postaci
28 gru 23:12
Trivial: Teraz widzę.
28 gru 23:12
mati: no rzeczywiście wystarczyło skorzystać jeszcze tylko z własnosci na potęgi. DZIĘKI WIELKIE
28 gru 23:16
Eta:
| | 1 | |
dla ciągu monotonicznego : q= |
| = 4−1
|
| | 4 | |
a
n= a
1*q
n−1= −4
6*( 4
−1)
n−1= −4
7−n
28 gru 23:21