..
bart: Dany jest układ równań x+ky=k+2 i kx+y= k Czy istnieją takie wartości parametru k, dla których
rozwiązanie układu równań spełnia równanie okręgu x
2+y
2=3
k=
2−xy−1 i k=
yx−1 i co dalej?
28 gru 21:52
Godzio:
Wyznaczniki zna ?
28 gru 21:54
bart: yhm
28 gru 21:56
Godzio:
To niech z nich skorzysta
28 gru 21:56
bart: nie zna
28 gru 21:57
Trivial: x+ky=k+2
kx+y= k
W = 1 − k2; k ≠ {±1}
Wx = k + 2 − k2
Wy = k − k2 − 2k = −k2 − k
28 gru 21:58
28 gru 21:59
bart: nie no spoko, to czaje

co dalej
28 gru 22:11
bart: z i y wilyczyc i podstawic pod rownanie okregu
28 gru 22:13
bart: z−x
28 gru 22:13
Godzio: tak
28 gru 22:13
bart: nienawidze zadan z k,m i p
28 gru 22:14
Eta:
k≠1 i k≠−1
teraz podstawiaj do równania okręgu
28 gru 22:20
bart: y na pewno tak?
28 gru 22:22
Godzio:
chyba nie powinno być tych minusów, tak mi się zdaje
28 gru 22:23
bart: albo samo k albo 1−k nie?
28 gru 22:24
bart: 1+k *
28 gru 22:24
28 gru 22:24
Godzio:
| | Wx | | −(k2 − k − 2) | |
x = |
| = |
| = |
| | W | | −(k2 − 1) | |
| | (k − 2)(k + 1) | | k − 2 | |
= |
| = |
| |
| | (k − 1)(k + 1) | | k − 1 | |
| | Wy | | −k(k − 1) | | k | |
y = |
| = |
| = |
| |
| | W | | −(k − 1)(k + 1) | | k + 1 | |
28 gru 22:25
bart: mi wyszlo x=k−21−k i y=−k1+k
28 gru 22:25
bart: dobra, bo znowu − nie zauwazylem
28 gru 22:29
bart: x=k−2/1−k a y=k/k−1 mi wychodzi
28 gru 22:31
bart: i czemu mi te ulamki tak glupio wychodza 25
28 gru 22:32
bart: godzio zapomnial o − przed nawiasami czyli bedzie x=k+2/k−1 ta?
28 gru 22:35
Trivial: Godzio ma dobre wyniki, mi wyszło tak samo.
28 gru 22:36
bart: dobra.. k−2

jak Trivial

dziekowac
28 gru 22:36
Eta:
Sorry za te minusy

napisałam sobie pomyłkowo W= 1−k
2 = ( k−1)(k+1)
28 gru 22:43
bart: chcecie to policzyc dalej?

ale tak zeby mwam wyszlo 1−
√2 i 1+
√2
28 gru 22:46
Trivial: mi też tak wyszło.
28 gru 22:50
bart:
28 gru 22:54
Godzio:
| (k − 2)2 + k2 | |
| = 3 |
| (k − 1)2 | |
k
2 − 4k + 4 + k
2 = 3k
2 − 6k + 3
0 = k
2 − 2k − 1
Δ = 8
√Δ = 2
√2
28 gru 22:55
bart: rozw chialem tylko Godzio, ale dziekowac
28 gru 22:56
Godzio:
a to nie jest rozwiązanie ?

chyba że chodziło Ci od początku do końca, jak tak to nie ma
problemu napisać mogę
28 gru 22:57
bart: dwie ostatnie linijki by wystarczyly
28 gru 22:58
bart: nie, nie musisz!
28 gru 22:58
Eta:
Godzio 
sprawdź redukcję w tym równaniu
2k
2 −2k −1=0
28 gru 23:10
Godzio: Po lewej stronie najbardziej na prawo jest k2 (na początku też go nie zauważyłem) : D
28 gru 23:10
grzes: a skad ta 2?
28 gru 23:12
bart: ej nie zalamujcie mnie, ze cos nie tak
28 gru 23:13
Godzio:
Jest ok (szybka zmiana nicku

)
28 gru 23:13
Trivial: Przecież jest wszystko OK! ;s
28 gru 23:16
bart: no szybka bo brat cos sprawdzal, a mu kazalem zmienic, zeby nie bylo ze znowu czegos nie
umiem..

czyli ok wszystko?
28 gru 23:17
Trivial: :x
28 gru 23:18
hahnne: A ja mam pytanie

Prześledziłam wszystko od początku do końca i nie rozumiem jakim cudem
nagle w obu mianownikach jest (k−1), skoro wyszło, że:
x=
k−2k−1
y=
kk+1
Chodzi o to, jak rozwiązywał to Godzio:
Godzio:
(k − 2)2 + k2
= 3
(k − 1)2
k2 − 4k + 4 + k2 = 3k2 − 6k + 3
0 = k2 − 2k − 1
Δ = 8
√Δ = 2√2
2 + 2√2
k1 =
= 1 + √2
2
2 − 2√2
k2 =
= 1 − √2
2
12 kwi 22:37