logarytmy
niewiem: logarytmy krotkie wyjasnienie typu skad sie to tam wzielo
moze mi wyjasninc ktos te przeksztalcenie? skad ono sie wzielo?
28 gru 21:51
Trivial: twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu.
28 gru 21:52
Godzio:
| | logcb | |
logab = |
| gdzie c > 0 i c ≠ 1 |
| | logca | |
28 gru 21:54
niewiem: no tak wiem jaki to jest wzor ale nie widze tego skad ktos z log wziol nagle ln x? mogl bys
rozszerzyc twa mysl?
28 gru 21:54
Godzio:
| | loge(Inx) | |
logx(Inx) = (zmieniasz na podstawę "e" ) = |
| |
| | logex | |
log
e(...) = In(...)
28 gru 22:02
niewiem: aha teraz juz wiem ocb

wielkie dzieki
28 gru 22:03