równania i nierówności
monika: log{4}(x2 −4x)≥1
28 gru 21:16
bart : x2−4x−4≥0
28 gru 21:18
bart : x∊<2,∞)
28 gru 21:19
bart : x∊<2,∞)\{4}
28 gru 21:20
Trivial: Jak to ci wyszło tak. ;s
28 gru 21:22
bart : log{4}(x
2−4x)≥log{4}4 ?
28 gru 21:23
Trivial: a co z
x
2 − 4x > 0?
28 gru 21:25
bart : a no to a no to <4,
∞)
28 gru 21:27
Trivial:
log
4(x
2 − 4x) ≥ 1
D; x
2 − 4x > 0
x(x − 4) > 0
x ∊ (−
∞, 0) ∪ (4, +
∞)
log
4(x
2 − 4x) ≥ 1
log
4(x
2 − 4x) ≥ log
44
x
2 − 4x ≥ 4
x
2 − 4x − 4 ≥ 0
Δ = 16 + 16 = 2*16
√Δ = 4
√2
x
2 = 2 + 2
√2
x ∊ (−
∞, 2 − 2
√2] ∪ [2 + 2
√2, +
∞) ∧ x∊D
x ∊ (−
∞, 2 − 2
√2] ∪ [2 + 2
√2, +
∞)
28 gru 21:31
monika: ten przykład mnie zaskoczył ale tak został podany
28 gru 21:34
bart: juz nie bede w pamieci liczyc:((
28 gru 21:35
Eta:
założenie: x
2−4x >0 <=> x€( −∞,0) U ( 4,∞)
ta funkcja logarytmiczna jest rosnąca, zatem zwrot nierówności będzie zachowany
z def. log
x
2−4x ≥4
1
x
2−4x −4 ≥0
rozwiąż tę nierówność, po jej rozwiązaniu wybierz część wspólną z założeniem
i podaj odp:
28 gru 21:36
monika: wielkie dzięki
28 gru 21:38