mm
zuzzzzzz: jezeli mam podane, ze x nalezy do<−2,3> i jakas f. kwadratowa i mam podac najwieksza badz
najmniejsza wartosc tej funkcji to mam podstawic te dwie liczby do podanej funkcji i ulozyc
uklad rownan?
28 gru 20:43
Eta:
Napisz porządnie terść zadania !
28 gru 20:50
zuzzzzzz: bo jest to taka f. y=−x
2+4x−3 dlax nalezy do<−2,3> mam znalezc najwieksza wartosc funkcji,
prosze o podpowiedz
28 gru 20:50
Trivial: 1. Policz p. Sprawdź czy mieści się w <−2, 3>, jeśli tak, to policz f(p).
2. Policz f(−2) i f(3).
3. Porównaj wartości.
28 gru 20:54
zuzzzzzz: ok, dzieki
28 gru 20:55
Eta:
parabola ramionami jest skierowana do dołu, więc największa wartość f(x) jest dla x
w
sprawdzamy czy x
w€<−2,3>
zatem największa wartość f(x) jest równa f(2)=......
najmniejsza wartość f(x) w danym przedziale:
f( −2) =..........
f(3)=.......
teraz podaj,która z nich jest mniejsza
28 gru 20:57
zuzzzzzz: a to co podał trivial jest zle?
28 gru 21:15
Eta:
To dokładnie to samo
28 gru 21:16
zuzzzzzz: to p w tym przypadku ma wyznaczyc wartosc najwieksza?
28 gru 21:17
Trivial: Wierzchołek funkcji kwadratowej ma współrzędne W = (p, q). To właśnie to p liczysz... p =
Jak już policzysz p, to musisz policzyć f(p) i dopiero potem porównać wartości.
28 gru 21:24
zuzzzzzz: jezeli mam podac miare konta jaki tworzy prosta y=...... z osia x to to zawsze bedzie tg?
28 gru 21:33
zuzzzzzz: kata*
28 gru 21:34
Trivial: Wyliczasz tangens, a potem wyliczasz alfę.
wynik = tgα
α = ?
28 gru 21:34