Pochodna
Error: przykład jest następujący:
y = x * ln
2 x
Niby go rozwiązałem ale wątpie że dobrze. Sprawdźcie

y= x * (lnx * lnx)
y= x' * (lnx * lnx)'
Jestem chociaż na tropie ?
28 gru 20:38
Eta:
y= g*h y
'= g
'*h+g*h
'
(ln
2x)
'= (u
2)
'*u
' dla u=lnx
y
'=............. dokończ
28 gru 20:48
Error: no tak ale ja korzystałem ze wzoru [f(y)]' = f' * y' . On tu nie pasuje ?
28 gru 20:51
Error: powiedzcie mi chociaż dlaczego tak a nie inaczej, gdzie źle myślę ?
28 gru 22:16
Godzio:
ten wzór tu bardzo pasuje
28 gru 22:18
Eta:
x >0
dokończę:
y
'= g
'*h +g*h
'
| | 1 | |
y' = 1*ln2x + x*2lnx* |
| = ln2x +2lnx= lnx(lnx+2)
|
| | x | |
i po bólu
28 gru 22:26
Error: | | 1 | |
ln2x = lnx * lnx, więc skąd jeszcze te |
| ? |
| | x | |
28 gru 22:26
Eta:
Jeżeli chciałeś obliczyć z iloczynu trzech funkcji, to tak:
y= g*h*u
y= x *lnx *lnx
y
'= g
'*h*u + g*h
'*u + g*h*u
'
| | 1 | | 1 | |
y'=1*lnx *lnx + x* |
| *lnx+ x*lnx* |
| =ln2x + lnx+ lnx= ln2x +2lnx=lnx( lnx+2)
|
| | x | | x | |
na jedno wychodzi
28 gru 22:32
Basia:
najpierw, tak jak pokazała
Eta stosujesz wzór na pochodną iloczynu
(f*g)' = f'*g + f*g'
do obliczenia pochodnej ln
2x stosujesz wzór na pochodną funkcji złożonej
y = lnx
z(y) = y
2
| | 2lnx | |
z'(x) = 2y*y' = 2lnx*(lnx)' = (2lnx)*1x= |
| |
| | x | |
28 gru 22:33
Error: szczerze dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Dzisiaj już nie mam głowy na to wszystko ale jutro
przeanalizuje i mam nadzieję że w końcu zakumam

Pozdrawiam
28 gru 22:37
Eta:
To o co pytasz, to pochodna funkcji złożonej
y= f(u(x))
y
'= f
' *u
'
dlatego:
| | 1 | |
( ln2x)'=[(lnx)2]' =2lnx * (lnx)'= 2lnx * |
| |
| | x | |
28 gru 22:37
Error: jesteście wielcy, pustka w głowie wypełniona
28 gru 22:40
Eta:
28 gru 22:45