matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka niewłaściwa
agata:
∞
dx
∫
(x−3)
2
4
1
∫t
−2
dt= t
−1
+c =
x−3
1
1
lim
−
= 0−1=−1 ?
k−3
4−3
k−>
∞
Czy e
−
∞
= 0 ?
28 gru 19:58
Trivial:
1
limes dobrze, e
−
∞
=
→ 0.
e
∞
28 gru 19:59
Tomek.Noah:
dx
∫
(x−3)
2
x−3=t dx=dt
dt
∫
=lnt
2
+c=ln(x−3)
2
+c
t
2
28 gru 20:00
Trivial:
−1
∫t
−2
dt = −t
−1
+ c =
+ c
x−3
28 gru 20:01