matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij, że istnieje liczba x∊(0; U{π}{2}), taka, że wśród liczb sinx, cosx, t
bbb:
π
Udowodnij, że istnieje liczba x∊(0;
), taka, że wśród liczb sinx, cosx, tgx, ctgx
2
dokładnie cztery są wymierne.
28 gru 19:53
Godzio:
π
α ∊ (0,
)
2
3
sinα =
5
4
cosα =
5
3
tgα =
4
4
ctgα =
3
Wystarczy narysować sobie trójkąt pitagorejski i mamy dowód
28 gru 19:56