pilnie potrzebuje
mikusiaaaaa: ile punktów wspólnych ma prosta y=2x−1 z wykresem funkcji y=x2−2x+3
28 gru 19:34
Jack:
wstaw to co masz w funkcji liniowej y=..... za "y" w funkcji kwadratowej i rozwiąż takie
równanie.
28 gru 19:35
zuzzzzzz: mam zrobic 2x−1=x2−2x+3 przerzucic na jedna strone, porownac do 0 i obliczyc delte?
28 gru 19:58
Godzio:
tak, i w zależności od delty stwierdzić ile jest punktów wspólnych
28 gru 20:01
Dorota: y=2x−1
y=x
2−2x+3
x
2−2x+3=2x−1
x
2−4x+4=0
Δ= (−4)
2−4*4=0
y=2x−1
y=2*2−1 = 3
x=2
y=3

pzdr
29 gru 21:30