bardzo prosze o szybkie rozwiazanie
zuzzzzzz: funkcja kwadratowa f(x)=2x2+bx+c osiąga wartość najmniejszą równą 4 dlax=2 wyznacz wartość
współczynnikow b i c. bardzo prosze o rozwiazanie
28 gru 19:31
bart : −b/2a=4 i −Δ/4a=2
a=2 juz masz
28 gru 19:33
zuzzzzzz: a wytłumaczysz mi dlaczego tak zrobiles? p oznacza najmniejsza wartosc?
28 gru 19:44
Energol Wałbrzych: wiesz ze
f(2)=4 czyli 2x2+bx+c=4
dalej "osiąga najmniejszą wartość" czyli tam jest wierzchołek paraboli bo a>0 czyli ma ramiona
skierowane do góry
Wy = −Δ4a
4=b2−4ac4a
dalej wartość a masz podaną (a=2) i rozwiazujesz układ równan z dwiema niewiadomymi:
4=b2−4ac4a
klamra
2x2+bx+c=4
28 gru 19:45
Energol Wałbrzych: wiesz ze
f(2)=4 czyli 2x
2+bx+c=4
dalej "osiąga najmniejszą wartość" czyli tam jest wierzchołek paraboli bo a>0 czyli ma ramiona
skierowane do góry
W
y =
−Δ4a
4=
b2−4ac4a
dalej wartość a masz podaną (a=2) i rozwiazujesz układ równan z dwiema niewiadomymi:
4=
b2−4ac4a
klamra
2x
2+bx+c=4
PS. nie wiem czy dobrze
28 gru 19:46
bart : twoim zdaniem −Δ=b2−4ac?
28 gru 19:47
zuzzzzzz: nie
28 gru 19:48
bart : pytalem sie energola

punkt (4,2) to bedzie wierzcholek tej paraboli (p,q) no i dlatego tak
28 gru 19:55
bart : −b/2a=4 i −Δ/4a=2
28 gru 19:56
bart : a=2
a wiec −b=4*4 czyli b=−16
−b2+4ac/4a=2
8c=16+256
c=34
28 gru 19:57
zuzzzzzz: dziekuj, jestem winna czekolade
28 gru 20:00
zuzzzzzz: a z wzoru vieta nie mozna tego zrobic?
28 gru 20:09
bart : 4 i 2 to nie sa pierwiastki rozw, wiec nie
28 gru 20:13
Bogdan:
Dobry wieczór.
Wierzchołek paraboli W = (2, 4)
Postać kanoniczna: f(x) = 2(x − 2)2 + 4 ⇒ f(x) = 2x2 − 8x + 12
a = 2, b = −8, c = 12
28 gru 20:13
28 gru 20:16
bart : ja jebe.. odwrotnie.. sorry!
28 gru 20:16
zuzzzzzz: ciekawe, bardzo mnie zastanawia skad wzielo sie 12?
28 gru 20:18
Jack:
2*4+4 =12
28 gru 20:19
bart : na moje obliczenia wgl nie patrz
28 gru 20:20
zuzzzzzz: juz wiem
28 gru 20:20
zuzzzzzz: ale mi i tak wyszlo b −16
28 gru 20:22
zuzzzzzz: jeszcze raz oblicze
28 gru 20:23
Bogdan:
Ja nie wpadłem na żaden pomysł, po prostu się wie, że jeśli jest wierzchołek
paraboli − to trzeba zastosować postać kanoniczną, jeśli są miejsca zerowe − to
postać iloczynową
28 gru 20:23
zuzzzzzz: dobra 4
28 gru 20:24
zuzzzzzz: 8
28 gru 20:24
Jack:
wiem że "to się wie", zgoda. Miałem na myśli zrobienie małego kroczku, żeby to tutaj zastosować
28 gru 20:25
zuzzzzzz: mam jeszcze 17 zadan do zrobienia to bylo 36 jak, chce ktos pomoc?
28 gru 20:29