bardzo prosze o szybkie rozwiazanie
zuzzzzzz: funkcja kwadratowa f(x)=2x2+bx+c osiąga wartość najmniejszą równą 4 dlax=2 wyznacz wartość
współczynnikow b i c. bardzo prosze o rozwiazanie
28 gru 19:27
Jack:
skorzystaj z postaci kanonicznej funkcji.
28 gru 19:34
mikusiaaaaa: a najmniejsza wartosc 4 oznacza y?
28 gru 19:37
Jack:
zauważ związek między wierzchołkiem paraboli funkcji a najmniejszą (bądź największą) wartością
funkcji.
28 gru 19:43
Eta:
z postaci kanonicznej:
f(x)= a(x−x
w)
2+y
w
a=2 W( 2,4)
f(x)= 2(x−2)
2+4 = 2x
2 −8x +12
zatem: a=2 b= −8 c= 12
28 gru 20:37
Eta:
Sorry ......nie zauważyłam poprzedniego, takiego samego postu
28 gru 20:39