Wykresik
bart : y=−|log2|x−3||+1 narysowac wykres tego czegos

2 to podstawa logarytmu , tylko, ze nie
wiadzialem jak to poprawnie zapisac
28 gru 19:15
bart : nie prosze o rysowanie wykresu, tylko co ja mam po kolei robic?
28 gru 19:17
bart : up
28 gru 19:29
Jack:
najpierw zrób sobie log2 x, potem przesuń odpowiednio zeby otrzymać log2 (x−3).
Teraz odbij symetrycznie prawą stronę wykresu na lewą względem osi x=3 a dostaniesz log2
|x−3|. Dalej sobie poradzisz raczej (?)...
28 gru 19:33
Trivial: to jest log22 tak?
28 gru 19:33
bart : taa
28 gru 19:34
bart : nie!
28 gru 19:34
bart : zamiast duzej 2 jest |x−3|
28 gru 19:34
bart : no to wlasnie widzialem

ale bede rysowac i sie pytac co i jak dalej, jakbym nie widzail
28 gru 19:35
Jack:
Ok
28 gru 19:35
Trivial: aha.

Rozwiązanie jest oczywiste i trywialne.
1. log
2x
2. f(|x|) → log
2|x|
3. |f(x)| → |log
2|x||
4. Sox → −|log
2|x||
5. T[3, 1] → −|log
2|x−3||+1 = y.
28 gru 19:38
bart : znacie jakas strone gdzie mozna rysowac wykresy funkcji? ale mi wlasnie chodzi o takie
rozbudowane a nie typu x+1
28 gru 19:41
28 gru 19:42
bart : nie czaje roznicy miedzy 2 a 3 punktem
28 gru 19:42
bart : ta str wlasnie jest dla x+1
28 gru 19:43
28 gru 19:44
bart : logn{|x|,2}
28 gru 19:45
Trivial: punkt drugi: weź to co jest po prawej stronie Oy i odbij symetrycznie po stronie lewej
(względem Oy).
punkt trzeci: weź to co jest pod Ox i przenieś nad Ox.
28 gru 19:46
bart : a 4 to ponownie o OX?
28 gru 20:01
Trivial: 3. − odbijasz tylko tą część, która jest pod Ox.
4. − odbijasz wszystko.
28 gru 20:03
bart : dziekowac
28 gru 20:12
Trivial:
http://www.jogle.pl/wykresy/
zobacz.

logn(x, 2);
logn(abs(x), 2);
abs(logn(abs(x), 2));
−abs(logn(abs(x), 2));
−abs(logn(abs(x−3), 2))+1;
28 gru 20:12
bart : rysuje do postaci −|log2(x−3)|+1 ale ja juz zrobie bezwzgledna wartosc |x−3| to juz czapa.. ale
to i tak duzo
28 gru 20:15
Trivial: Bo masz złe kroki!
Zobacz na moje to wyjdzie ci dobrze.
28 gru 20:16
bart : no u Cb 2 ostatnich nie rysuje
28 gru 20:17
Trivial: Bo jeśli bierzesz f(|x|) to tak jakbyś każdy x zamienił na |x|
−|log
2(x−3)| + 1 → f(|x|) →−|log
2(
|x|−3)| + 1
28 gru 20:17
bart : −|logn(|x|−3,2)+1| ani −|logn(|x−3|,2)+1| nie rysuje
28 gru 20:20
Trivial: rysuje wszystkie, tylko się pokrywają. Sprawdzaj po kolei.
28 gru 20:20
bart : no wlasnie robilem po kolei i czapa..

tzn ja juz w zeszycie mam wszystko ladnie, tylko teraz chodzi o to, ze na tej str nie rysuje
28 gru 20:22
Trivial: Btw, nie można używać symbolu |x|. Wartość bezwzględna to abs(x)
28 gru 20:22
Trivial: nie możesz po prostu kopiować?

logn(x, 2);
logn(abs(x), 2);
abs(logn(abs(x), 2));
−abs(logn(abs(x), 2));
−abs(logn(abs(x−3), 2))+1;
28 gru 20:23
bart : −|logn(x−3,2)+1| to rysuje a |x−3| juz nie
28 gru 20:23
bart : abs() lub | | Wartość bezwzględna z argumentu. Przykład: 2abs(sin[x]) lub innym sposobem
2|sin(x)| .
28 gru 20:23
Trivial: To nie wiem, ja tam wolę abs(x), mniejsze szanse że zwariuje.
28 gru 20:24
bart : kopiuje i "nieprawidlowe wyrazenie funkcji" w dwoch ostatnich przypadkach
28 gru 20:24
Trivial: Nie wiem jak to możliwe, ale przepisanie tego samego ręcznie działa. Skopiowanie nie działa.
Hmm....
28 gru 20:27
Trivial: Już wiem, co jest. To forum zamienia znak − (łącznik) na znak − (minus). Stąd nieporozumienie.

Skopiuj, usuń minusy i wstaw je z powrotem ręcznie − działa.
28 gru 20:29
bart : Ooo

przepisałem i oto sie ukazała piekna
28 gru 20:29
bart : a nie minus na lacznik?
28 gru 20:29
Trivial: Nie! To co masz na klawiaturze to łącznik.
28 gru 20:30
bart : kolo + i =?
28 gru 20:31
bart : bo mam dwa − i −? to ktory?

aa.. jakie zarciki, dobra

dzieki, bede juz wiedzial co i jak
28 gru 20:31
Trivial:
28 gru 20:33
bart : ej bo jeszcze cos

−|log2|x−3||+1=m
i wyznaczyc liczbe rozw rownania w zaleznosci od parametru m
wiem ze dla m>1−0rozw dla m=1− 2 rozw
i teraz m<1 beda ciagle 4 rozw czy kiedys sie skonczy i beda znowu 2?
28 gru 20:38
Trivial: Nie skończy się nigdy, zawsze będzie 4. Double−poster!
28 gru 20:46