Pochodna
Error: Wyznaczyć pochodną funkcji :
y = −5x
3 + 4
3√x +
7x8
w ostatnim ułamku w liczniku jest liczba 7. Nie wiem dlaczego taka mała wychodzi

W sumie
przykład zrobiłem sam jednak mam pewne wątpliwości, dlatego proszę o rozwiązanie
28 gru 19:14
Jack:
a w tym ostatnim "x" jest do potęgi 0? Nie wiem, czy dobrze to odczytuję.
28 gru 19:27
Error: do potęgi 8
28 gru 19:37
Jack:
ok, spróbuj przepisać rozwiązanie. Ocenię czy jest ok.
28 gru 19:41
Error: ogólnie jedyną moją niepewnością w tym przykładzie jest 4
3√x. Nie wiem czy pochodna z tego ma
| | 4 | | 4 | | 1 | |
wynosic |
| * 3√x2 czy |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3√x2 | |
28 gru 19:46
Trivial: | | 1 | | 1 | |
(n√x)' = (x1/n)' = |
| *x−n−1n = |
| |
| | n | | n*n√xn−1 | |
28 gru 19:56
Error: dzięki, ale ten wzór mogę stosować tylko w wypadku samego x w mianowniku tak ? Jeśli mam x2 to
już nie ?
28 gru 20:01
Jack:
w przypadku gdy masz "coś więcej niż tylko x" korzystasz z pochodnej złożenia.
28 gru 20:08
Error: dzięki
28 gru 20:35