ktosiek: 1/(1+x2)100
Poprosze o pomoc. Zgubiłam się już w tym wszystkim
20 sty 18:18
ktosiek: Tu trzeba obliczyć pochodna
20 sty 18:19
Kappa:
f. złozona 1/u100 gdzie u= 1+x2
i proste dasz teraz radę !
pamiętaj [f(u)]'= f'(u) * u'
20 sty 18:23
Kappa:
(1/u100)' = -100/ u101 .. to chyba wiesz?
20 sty 18:29
Kappa:
czyli wynik taki;
f'= -200*x /(1 +x2)101
20 sty 18:32
ktosiek: Kurcze nie mogę tego nadal rozgryźć. Chyba jestem za tępa
20 sty 18:34
ktosiek: zastanawiam się skąd ta potęga 101. Ja myślałam że to będzie potęga 99
20 sty 18:38
zzk:
[(1+x2)-100]' = (-100)*(1+x2)-101*2*x
20 sty 18:52
Kappa:
np; 1/x = x-1 (xn)' = n* x n -1 tak
teraz ( x-1)' = -1 * x -1 -1 = - 1*x-2 = -1/x2
np (1/x6)' = ( x-6)' = -6 *x -6 -1 = -6 *x {-7} = -6/ x7
już wiesz? stopień mianownika zwiększamy o 1
20 sty 18:53
Kappa:
zzk!.... a czym rózni się moja odp ?

od Twojej!
20 sty 18:55
zzk: u mnie wynik nie bierze sie z powietrza
20 sty 18:57
Kappa: Jeżeli już to pochodną piszemy zwykle w tej postaci co funkcja dana
czyli powinieneś (aś)
napisać ostatecznie tak:
f
'= - 200*x / ( 1 +x
2)
101 --- to prawidłowy zapis pochodnej!
Choć zgadzam sie policzone przez Ciebie poprawnie

!
20 sty 18:58
Kappa:
Nie podejrzewam że w powietrzu "latają " pochodne

brak u Ciebie w zakończeniu tzw. " elegancji" matematycznej!
20 sty 19:00
ktosiek: Kurcze no tak teraz to proste ale coż tępy tak ma Wielkie dzięki
20 sty 19:08
Kappa:
Najważniejsze ,że twierdzisz,że juz proste!
Dasz radę!
Zawsze spójrz ... jaką podstawową funkcję przedstawia dana f. złożona!
i wszystko bedzie juz proste!
Pochodne podstawowych funkcji napewno znasz!
Powodzenia!....proponuję !; ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć

20 sty 19:16
zzk: "brak u Ciebie w zakończeniu tzw. " elegancji" matematycznej! "
Chodzi Ci o to, ze nie wymnozylam? Rozpisanie jest lepsze od podania 'wymnozonego' wyniku
jesli ktos sie uczy... zreszta jesli ktos dobrnal juz w nauce do pochodnych, to raczej
sam sobie bedzie umial wymnozyc i zakladam, ze to nie z powodu problemow z mnozeniem
znalazlo sie zadanie na forum...
20 sty 19:24
ktosiek: dzięki i jeszcze raz dzięki teraz to juz wiem o co rozchodzi się w pochodnych
20 sty 19:27
Kappa: Oki! "zzk"
20 sty 19:59
zzk:
20 sty 20:00
Kappa: Myślę "ola" "zzk",że Cie nie uraziłam! ... nie było to w mojej intencji

... a jezeli tak to odebrałś?.... przepraszam najmocniej!
20 sty 20:02
zzk: Nie poczulam sie urazona

Po prostu z doswiadczenia wiem, ze czasem lepiej nie doliczac
do konca niz kazac sie potem ludziom domyslac skad sie wzial ostateczny wynik
20 sty 20:04