płaszczyzna
brg: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty P=(1,2,−1), Q=(2,1,1) i tworzącej z
płaszczyzną h1: x−4y+z−1=0 kąt α=1/3 π
wiem że wektor n prostopadły do poszukiwanej płaszczyzny spełnia warunki :
n* |PQ|=0 (oba wektory są prostopadle)
oraz spełniony jest wzór : cosπ/3 = |n*v|/(|n|*|v|)
gdzie n to wektor normalny poszukiwanej płaszczyzny ,a v to wektor normalny płaszczyzny h1.
28 gru 17:09
AS:
Szukane równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Punkt P ma należeć do płaszczyzny,stąd równanie 1
A*1 + B*2 + C*(−1) + 1 = 0
Punkt Q ma należeć do płaszczyzny,stąd równanie 2
A*2 + B*1 + C*1 + 1 = 0
Równanie 3 znajdujemy z wzoru
| | |A*A1 + B*B1 + C*C1| | |
Kąt między płaszczyznami cos(α) = |
| |
| | m1*m2 | |
gdzie m1 =
√A2 + B2 + C2 , m2 =
√12 + (−4)2 + 12
i tu się poddaję,układ równań bardzo złożony.
28 gru 18:45