Ostrosłup prawidłowy czworokątny. Obliczyć wszelkie możliwe długości.
KNY: P
c = 72,25cm
2 + 72,25
√2cm
2
28 gru 17:04
Trivial:

| | 1 | |
Pc = a2 + 4* |
| ah = a2 + 2ah |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp * H = |
| a2*H |
| | 3 | | 3 | |
28 gru 17:24
KNY: Prosiłbym coś więcej jeśli można, bo sam nie mogę wyliczyć.
28 gru 17:45
Trivial: Być może jest jakiś prostszy sposób, ale w tej chwili nic nie przychodzi mi na myśl.
Przykładowe rozwiązanie tego układu równań to:
| | P − a2 | |
P = a2 + 2ah → h = |
| |
| | 2a | |
| | 3V | | a2 | | P − a2 | |
( |
| )2 + |
| = ( |
| )2 |
| | a2 | | 4 | | 2a | |
| 9V2 | | a2 | | P2 + a4 − 2Pa2 | |
| + |
| = |
| /*4a4 |
| a4 | | 4 | | 4a2 | |
36V
2 + a
6 = P
2a
2 + a
6 − 2Pa
4
2Pa
4 − P
2a
2 + 36V
2 = 0
Δ = P
4 − 8*P*36V
2 = P
4 − 288PV
2
| | P2 + √P4 − 288PV2 | |
a2 = |
| |
| | 4P | |
Wyliczamy a i możemy wyliczyć wszystko.
28 gru 19:29
KNY: Wielkie dzięki

W życiu bym tego sam nie wyliczył xD
28 gru 19:43