Dla gofera
Wafel: −3x(2+4x)≥0
wymnażamy i wychodzi:
−6x−12x2≥0
żeby lepiej widzieć co tu mam ułożyłam liczby od najwyższy potęg do najmniejszych:
−12x2−6x≥0
i z tego robimy delte
Δ=b2−4ac
Δ=(−6)2−4*(−12)*0
zero z tąd sie wzieło bo nie ma wyrazu c−−−> wg wzoru ogólnego funkcji y=ax2+bx+c
Δ=36
i dalej wiadomo
28 gru 16:41
Trivial: Że tak się zapytam. Po co tutaj wymnażać i wyliczać deltę?
−3x(2+4x) ≥ 0
28 gru 16:45
bart: coś czuje, że nie zaczai co zrobiłeś
28 gru 16:52
Trivial: Bo wiesz, ja policzyłem deltę w pamięci i znalazłem pierwiastki!
28 gru 16:53
Wafel: Dla tego moski bo robie to bardzo powoli bo tłumacze koleżance, chyba napisane jest że dla
kogoś a nie dla was co nie?
28 gru 16:57
Trivial: Tak naprawdę to wyłączyłem 4 przed nawias, co nie?
28 gru 16:58
bart: no to tlumacz dalej.. zacznie rozpisywac (x−2)(x+3)(x+4)=0
28 gru 17:00
Eta:
Wafel
Nie wieź koleżanki na obiad :
"z Gdańska do Sopotu przez Londyn", bo obiad Jej wystygnie

wyznaczasz miejsca zerowe 3x=0 lub 2+4x=0
x=0 lub x= −
12
parabola ramionami do dołu
odp: x€ < −
12, 0>
28 gru 17:15
Wafel: 0=mx+y+1 || 0=3x−2y+4
to sa dane z zadania
m musi być takie by te proste naprawde były różnowległe
wg tego wzoru co Ci podałam to m musi sie równać temu co jest przed x
ale zanim to określisz to musisz to ogarnąć, czyli po lewej stronie musi być y a po prawej cała
reszta burdelu czyli:
y=mx+1 || 2y=3x+4
jako że ma być y, a nie 2y(prosta po prawej), czy inne duperele to wykonujesz takie działanie
by był tej jeden durny y, w tym wypadku dzielisz(ale tylko prosta po prawej)
y=mx+1 || y=32x+2
jak mowiłam m ma być równe temu co przed x czyli w tym waypadku m=32 i teraz te proste sa
rownoległe
28 gru 17:22
Eta:
k: y=
−m
−1 wsp. kier. a
1= −m
l : y=
32x +2 wsp. kier. a
2=
32
| | 3 | |
k || l <=>a1=a2 => −m= 32 => m= − |
| |
| | 2 | |
28 gru 17:32