funkcja wymierna
rovni: Dane są funkcje f(x)= x + 1x , g(x)= x3 + 1x3. udowodnij, ze jeśli dla dowolnego a
rzeczywistego wartosć f(a) jest liczbą całkowitą to g(a) jest liczbą całkowitą parzystą.
28 gru 16:07
Eta:
| | 1 | |
Jeżeli f(a)= a+ |
| −−− jest całkowita to:
|
| | a | |
a musi być dzielnikiem
1 => a= 1 v a= −1
| | 1 | |
zatem g(1) = 13 + |
| = 2 −−− jest całkowita i parzysta
|
| | 13 | |
g(−1)= −1 −1= −2 −−− jest całkowita i parzysta
c.n.u
28 gru 16:22
Basia:
nie rozumiem treści tego zadania
jak rozumieć sformułowanie "dla
dowolnego a rzeczywistego wartosć f(a) jest liczbą
całkowitą" ?
przecież to niemożliwe
jeżeli natomiast chodzi o to, że dla
pewnego a rzeczywistego itd. to
a
nie musi być liczbą całkowitą
29 gru 02:31
Basia:
a+
1a=k∊C ⇒
(a+
1a)
3=k
3∊C (bo sześcian liczby całkowitej jest liczbą całkowitą) ⇒
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+3a2* |
| +3a* |
| + |
| =k3∊C ⇒ |
| | a | | a2 | | a3 | |
| | 1 | | 1 | |
a3+ |
| =k3−3(a+ |
| ) = k3−3k ∊C |
| | a3 | | a | |
(bo 3*liczba całkowita jest liczbą całkowitą i różnica dwóch liczb całkowitych jest liczbą
całkowitą)
chyba o to chodziło
29 gru 02:41
Basia:
a jeszcze dalej
k3−3k = k(k2−3)
dla k=2m
k3−3k =2m(4m2−3) jest parzysta
dla k=2m+1
k3−3k=(2m+1)(4m2+4m+1−3)=(2m+1)(4m2+4m−2)=
2(2m+1)(2m2+2m−1) i też jest parzysta
29 gru 02:45