elektra: Prosze wytłumaczcie mi jak mam rozwiązać to zadanie: Trójkąt równoramienny o podstawie
długości 4 wpisany jest w okrąg o promieniu długości 3. Oblicz pole tego trójkąta.
20 sty 18:13
Kappa:
Naryssuj ten trójkat!.... aszystko zauważysz!
h -- trójkata to r + IODI gdzie x obliczysz z trójkata
O --- srodek okregu i musi nalezeć do tej wysokości
spodek wysokości h na podstawie AB oznacz przez D
z trójkata prostokątnego DBO z tw. Pitagorasa
mamy; I OD I2 = r2 - (2)2 bo IDBI = (1/2) IABI = 2
IODI = 9 - 4 = 5 to IODI =√5
h= r+ IODI = 3 +√5
Pole zatem jest P= (1/2) *I ABI *h
P= (1/2)* 4 *( 3 + √5) = 2(3 +√5) [ j 2 ]
20 sty 18:47