Wyrażenie
madzia: Wyrażenie √x2 −4x + 4 jest równe wyrażeniu:
a) x − 2√x + 2
b) x−2
c) |2− x |
d) (x−2)2
prosze o pomoc
28 gru 15:22
Grześ: skorzystaj ze wzoru skróconego (a−b)
2=a
2−2ab+b
2. Nie widzisz go pod pierwiastkiem

A potem ze wzoru
√x2=|x|
28 gru 15:28
madzia: czyli odp B. tak ;>
28 gru 15:31
Grześ: nie
28 gru 15:47
aga: jak nie to to nie wiiem .
28 gru 16:57
bart: d
28 gru 16:58
aga: ale jak zrobie jak napisał kolega powyżej to zostanie |x−2| = x−2 .
28 gru 16:59
bart: b.. odwrocilo mi sie
28 gru 17:01
aga: jeden uważa tak drugi tak

sama już nie wiem
28 gru 17:02
Trivial: odpowiedź c) o.o
|2 − x| = |(−1)*(x − 2)| = |−1|*|x − 2| = |x − 2|
28 gru 17:03
aga: odejmowanie nie jest przemienne . więc c odpada według mnie
28 gru 17:06
Trivial: Zobacz to co napisałem. c jest jedyną poprawną odpowiedzią.
28 gru 17:07