Prosze o pomoc:)
?????: Pole wiekszego kola jest o 125 % większe od pola mniejszego koła. Oblicz, ile razy promień
większego koła jest dłuższy od promien mniejszego kola.
28 gru 14:56
Grześ:
P
1 − pole większego koła
P
2 − pole mniejszego koła
| | 5 | |
P1= |
| P2 z warunku zadania |
| | 4 | |
Teraz rozpisujemy pola kół z gotowego wzoru:
P
1=πr
12
P
2=πr
22
| | 5 | |
Podstaw powyższe wzory do równości P1= |
| P2 |
| | 4 | |
I wylicz stosunek tych promieni
28 gru 15:02
??????: czyli jak?
30 gru 11:51
Marcin W: ze skali podobienstwa P
1>P
2
30 gru 11:55