Siwy: Prosta prostopadła do wysokości CD rozcina trójkąt ABC na dwie figury o równych polach
(trójkąt i trapez). Oblicz długość wspólnego boku tych figur, jeżeli wysokość CD wynosi
22cm, a punkt D dzieli podstawę AB na odcinki o długościach 12 cm i 18 cm. Będę
wdzięczny za pomoc
20 sty 18:11
Siwy: jesli ktos wie od czego zaczac to moze poradze sobie dalej sam
20 sty 18:47
Bogdan:
Szukany odcinek EF jest równoległy do podstawy AB trójkąta.
Wysokość CD przecina EF w punkcie G.
|AB| = 30, |CD| = 22
Korzystamy z podobieństwa trójkątów: ABC i EFC:
1) |AB| / |CD| = |EF| / |GC| → 30/22 = |EF| / |GC|
2) PΔEFC = 1/2 PΔABC → 1/2 * |EF| * |GC| = 1/2 * 1/2 * 30 * 22
Należy rozwiązać układ równań 1) i 2).
20 sty 22:05
Piotrek: kurcze nic mi nie wychodzi:( to zadanie mnie zagieło
21 sty 19:41
Piotrek: dzieki... juz mam hehe
21 sty 20:06