Prosze o pomoc:)
?????: w trapezie rownoramiennym ramiona maja dlugosci 7 cm a wysokosc 4 cm. Pole trapezu wynosi 59 cm
kwadratowych. Jaki jest obwod tego trapezu

?
28 gru 14:54
Grześ:

Teraz tak:
Masz podane P(pole)=59
Masz podana wysokość (h=4)
| | 1 | |
Więc liczysz dł. podstawy ze wzoru P= |
| a*h |
| | 2 | |
Potem tylko policz obwód:
Ob=a+7+7=...
28 gru 14:58
Grześ: | | 1 | |
ten wzór P= |
| a*h musisz przekształcić, aby otrzymać "a" |
| | 2 | |
28 gru 14:59
Niunia85: to miałbyć trapez
28 gru 15:01
Grześ: o kurde, z rozpedu bład zrobiłem. Chwilka na nowy rysunek
28 gru 15:05
Grześ:

Czerwona figura to trójkąt prostokątny, z Pitagorasa policz 3 jego bok.
Po policzenia boku x należy skorzystac ze wzoru na pole trapezu z niewiadomą a, czyli:
P=(a+x)*4
Mamy policzony bok x, oraz podane pole 59, czyli liczymy bok a.
Po policzeniu boku a należy policzyć obwód
28 gru 15:10