Pochodna funckji
Ania: Obliczyć pochodną funkcji:
lnxlog2 x − lnaloga x
a− stała
28 gru 13:30
Jack:
| | 1 | | 1 | |
(*)= |
| * (log2 x)' − |
| *(loga x)' |
| | log2 x | | aloga x | |
28 gru 13:34
Trivial: (lnx * log
2x − lna * log
ax)' =
| | lnx | | lnx | |
(lnx * |
| − lna * |
| )' = |
| | ln2 | | lna | |
28 gru 13:41
Trivial: Można było też zrobić wszystko od razu, ale tutaj łatwiej na początku uprościć.
28 gru 13:44
Jack:
załozyłem, że ln (x * log
2 x) oraz ln (a * log
a x) − stąd mój "wynik", choć i tak zrobiłem
bład...
| | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
(*)= |
| *(log2 x + |
| ) − |
| * |
| |
| | xlog2 x | | x ln a | | a loga x | | x loga x | |
28 gru 13:48
Ania: ojej
bardzo dziękuje za fachową odpowiedż

bardzo dziękuje
28 gru 14:23