Ciąg geometryczny
qam: Witam.
Mam problem z tym zadaniem:
Wyznacz ciąg geometryczny o dodatnim ilorazie, wiedząc, że suma siedmiu początkowych wyrazów
tego ciągu jest równa 381, a pierwszy wyraz jest równy 3.
Doszedłem do tego momentu i nie wiem co dalej począć:
126=−q
7+127q
Byłbym wdzięczny za pomoc, z góry dzięki.
28 gru 13:29
think: zacznijmy od tego że
| | 1 − q7 | |
381 = 3* |
| dziedzina to q≠1 więc możemy uprościć licznik i mianownik i |
| | 1 − q | |
otrzymamy:
127 = 1 + q + q
2 + q
3 + q
4 + q
5 + q
6
teraz musisz znaleźć pierwiastki tego wielomianu, podpowiem, że jednym z nich jest 2.
28 gru 14:02
qam: W jaki sposób to otrzymałeś/aś:
127 = 1 + q + q2 + q3 + q4 + q5 + q6 ?
28 gru 15:49
qam: Z powodu nieszczelności kranu kapie z niego woda, przy czym w ciągu pierwszej godziny spadło
10 kropel, a w ciągu każdej następnej 3 razy więcej kropel niż w godzinie poprzedniej. Wiedząc,
że kropla ma objętość 4*10−5 dm3, oblicz podczas której godziny kapiąca woda z kranu
przeleje wiadro o pojemności 12 litrów.
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
29 gru 12:34
qam: Można to policzyć w ten sposób?
1 kropla=0,00004 dm
3
1l=1dm
3=25000 kropel
12l=12dm
3=300000 kropel
29 gru 12:46
qam: To jak pomoże ktoś?
29 gru 20:35