Jak rozłożyć wielomian
Natalia: dany jest wielomian W(x)=(|m|−3)x3+(3−m)x2+4x+16.
a)Rozłóż ten wielomian na czynniki, jesli m=−5
b)Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych wielomian ten jest funkcja kwadratowa
c) wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych wielomian ten jest funkcja liniowa.
28 gru 13:24
Eta:
a) dla m= −5
W(x)=(5−3)x
3 +(3+5)x
2 +4x+16
W(x)= 2x
3+8x
2+4x+16= 2x
2( x+4) +4(x+4)=......... dokończ
b) W(x) jest wielomianem stopnia 2 to:
| m | −3=0 => ...........
c) W(x) jest stopnia 1 to:
|m|−3=0
i 3−m=0 to: m=.........
28 gru 14:39
Grześ: W b) musza być dwa założenia, czyli:
|m|−3=0
i 3−m≠0
Dla pewności
28 gru 14:42
Eta:
Słuszna uwaga
Grześ
28 gru 14:44
Grześ: Ależ proszę bardzo
Eto.

Czuwam na straży, hehe
28 gru 14:51
Eta:
Tak trzymaj

Jak będę mieć 18 lat, to pogadamy
28 gru 15:00
28 gru 15:11
Natalia: czyli jakie sa te wartosci
28 gru 17:31