dla jakich wartości parametru a funkcja jest ciagła.
calin: dla jakich wartości parametru a f(x) = (2+5x)2e5/3x x<0
a x>=0
28 gru 13:22
Jack:
zbadaj granicę lewostronną w x
0=0. Potem to, co wyjdzie podstaw za "a"
28 gru 13:24
calin: no tak chciałam zrobić ale jak podstawie 0 to w mianowniku potęgi bd miała 0 i nie wiem co
dalej ...
28 gru 13:26
Jack:
musisz policzyć granicę w x0=0.... Próbowałaś ją obliczyć, tak?
28 gru 13:31
calin: No tak ale chyba robię gdzieś błąd bo mi nie wychodzi . Podstawiam za x 0 i mi nic nie wychodzi
.
28 gru 13:33
Jack:
nie mozesz "podstawić", tak po prostu. W potędze masz x i w podstawie też − nie można wówczas
podstawiać. Spróbuję coś policzyć...
28 gru 13:36
calin: Bd Ci bardzo wdzięczna .. bo to jest właśnie mój problem, że nie wiem co zrobić jak nie mogę po
prostu podstawić albo przekształcić.
28 gru 13:38
Jack:
tylko sprawdź jeszce raz na wypadek, czy przykład dobrze przepisałaś
28 gru 13:42
calin: sprawdziłam

jest dobrze przepisany
28 gru 13:44
Jack:
lim x→0(2+5x)2e53x=lim x→0 eln (2+5x)2e5/3x
lim x→0 eln (2+5x)2e5/3x=elim x→0 2e53x * ln (2+5x)=
= elim x→0 2e5 * ln (2+5x)3x=e[stała∞]=e0=1
NIe jestem pewien wyniku...
Masz odpowiedzi do tego zadania?
28 gru 14:04
calin: w odp jest a=0
28 gru 14:06
Jack:
aaaa! Na końcu zrobiłem błąd − juz poprawiam
28 gru 14:08
Jack:
zeby było dokładnie to należałoby pisać lim
x→0−
| | stała+ | |
przcież elim x→0− 2e5 * ln (2x+5)3x = e [ |
| ] =e−∞=0 |
| | 0− | |
28 gru 14:10
calin: a możesz mi powiedzieć skąd to e się tam wzięło ? Jest jakiś wzór na którego podstawie
stworzyłeś tam logarytm naturalny ?
28 gru 14:13
Jack:
czasem jak nie wiadomo co z przykłądem zrobić stosuje się taki wzór (bardzo prosty) a=eln a,
gdzie a to wyrażenie które mamy i granicę z niego musimy policzyć.
28 gru 14:15
calin: okej jest raz dziękuje

przeanalizuje sobie teraz na spokojnie wszystko .
28 gru 14:16