wielomian
Natalia: Dany jest wielomian W(x)= x
3+2x
2+ax +b spełniający warunki W(−1)=−8 i W(2)=−20. wyznacz
parametry a,b oraz rozłóż wielomian na czynniki stopnia możliwie najniższego. prosze o
rozwiazania

z gory dziekuje
28 gru 13:07
Jack:
Co to znaczy że W(−1)=−8?
28 gru 13:09
Natalia: wlasnie nie wiem chyba chodzi o to ze za x podstawiam −1 i to przyrownuje do −8 i tak samo z
w(2)=−20
28 gru 13:13
Jack:
dokladnie tak. Jak zrobisz tak dwa razy powstanie Ci układ równań. Rozwiaż go.
Nie dubluj wiadomości!
28 gru 13:21
Natalia: wlasnie nie umiem rozwiazac ukladu:( cos mi nie wychodzi

soryy
28 gru 13:26
Jack:
napisz go tutaj.
28 gru 13:27
Natalia: W(−1)=(−1)3+2*(−1)+b=−8
W(−1)=−1+2−a+b=−8
W(2)=23+2*22+b=−20
W(2)=8+88+2a+b=−20
−1+2−a+b=−8
8+8+2a+b=−20
−a+b+2a+b=−8−20+1
a+2b=−27
a=2b−27
−1+2−2b−27+b=−8
−2b+b=−8+1−2+27
−b=18
b=−18
a=2*(−18)−27
a=−63
28 gru 13:35
Jack:
nie liczę rachunków ale widzę że jednak umiesz rozwiązywać układy równań
28 gru 13:37
Natalia: czyli to jest dobrze? ale dlaczego takie liczby i co mam dalej zrobic?
28 gru 13:40