kaja: oblicz pierwiastki z 4x3-2x
20 sty 17:43
Mickej: 2x(x2-2)=0
x(x-√2)(x+√2)=0
20 sty 18:00
kaja: czyli miejsca zerowe to 0, √2 i -√2
20 sty 18:02
Mickej: no miejsca zerowe to inaczej pierwiastki
20 sty 18:03
Kappa: Witam Mickej!
To "majsterstick"

jeszcze tylko podaj Kai
x= 0 x=
√2 x= -
√2
pozdrawiam!
20 sty 18:03
kaja: oczywiscie, dzieki
20 sty 18:03
Mickej: Kappa mogla byś rzucic okiem na moje zabijające zadanie

proszę
20 sty 18:04
Kappa: A gdzie ono jest?
20 sty 18:10
kaja: teraz tak patrze i mysle
jak doprowadziles do 2x(x2-2) ?
20 sty 18:11
Kappa: Kaja! wymnóż to i zobaczysz!

jest ok!
20 sty 18:17
kaja: ale mi wychodzi 2x3-4x
20 sty 18:52
kaja: a ma byc 4x3 -2x
20 sty 18:54
zzk:
4x3-2x=2x(2x2-1) = 0 ⇔ x = 0 lub 2x2=1 ⇔ x=0 lub x2 = 1/2 ⇔ x=0 lub x = √1/2 lub
x=-√1/2
20 sty 18:56
Kappa:
Tu też brak tej samej "elegancji"
√1/2 = √2 /2
20 sty 19:03
kaja: juz teraz w koncu rozumiem
wielkie dzieki Wam wszystkim
20 sty 19:03
Kappa: Co to oznacza? ,że Mickej sie pomylił!
Dobrze ,że sprawdzasz!
poprawne pierwiastki to x = 0 lub x = √2 /2 lub x = - √2 /2
20 sty 19:05
kaja: to bylo mi potrzebne by wyliczyc ekstrema z f(x)=x4-x2
ale teraz to juz nie jestem pewna czy dobrze dokonczylam to zadanie,
prosze o sprawdzenie
f''(x)=12x-2
f''(0)=-2
f''(√2/2)=6√2
f''(-√2/2=-6√2
czyli funkcja ma dwa maksima lokalne, jedno minimum lokalne.
Czyli ma tez trzy ekstrema lokalne.
20 sty 19:21
kaja: poprawka.
f''(√2/2)=6√2-2
f''(-√2/2=-6√2-2
20 sty 19:28
zzk: Na odwrot - dwa minima lokalne i jedno maksimum lokalne. Zreszta jakim cudem mialaby miec
dwa maksima lokalne i jedno minimum lokalne i jeszcze na dodatek byc koercywna
20 sty 19:28
kaja: uczylam sie ze jak f'' jest mniejsze od 0 to sa maksima a jak wieksze to minima
Eksterma lokalne to zbiorczo maksima i minima
20 sty 19:31
zzk: f'(x) = 4x3-2x
f''(x) = 12x2-2
narysuj sobie funkcję f(x) - zobaczysz, ze ma dwa minima i jedno maksimum
20 sty 19:46
Mickej: dobra znowu ja sie pomyliłem a Eta umywa ręce ślicznie
20 sty 20:01
kaja: jak widze zapomnialam tam 2 wiec wynikami sa -8, 4 i -2
w takim razie ta funkcja ma dwa minima -8 i -2 i jedno maksimum w 4?
jak mam rozumiec pojecie ekstremum lokalne w tym przypadk?
nie me tutaj ekstremum?
Czy ekstermum to tylko jedno maksimum i minimum?
20 sty 20:02
Kappa:
Mickej!... "Eta" nie "umywa" rąk!
Chciałam zobaczyć ,czy zorientujesz sie w błednie podanym wyniku

Poprawisz sie następnym razem?

Napisałam Ci w"majsterstick"

Myslałam ,że złapiesz?
20 sty 20:07
zzk: f''(x) = 12x2-2
f''(0) = -2 < 0 --- maksimum lokalne w 0
f''(+- 1/√2) = 12/2-2 = 4 > 0 --- minima lokalne w -√2/2 i √2/2
20 sty 20:11