wartość bezwzględna
astral:

Opisz zbiór podany na rysunku za pomocą nierówności z wartością bezwzględną.
doszedłem, że lewa strona to |x+15|, ale nie wiem jak wyznaczyć prawą?
28 gru 12:27
astral: tzn wiem, że prawa strona to (42+72)/2 = 57, ale nie do końca rozumiem dlaczego własnie tak.
28 gru 12:29
28 gru 12:38
Trivial: Jack te wartości trzeba odjąć a nie dodać.
28 gru 12:39
Trivial: chyba?
28 gru 12:40
astral: dobrze, 42 jest na minusie
28 gru 12:40
Trivial: Aha, pomotało mi się. sorry.
28 gru 12:41
astral: w kazdym razie dzięki
28 gru 12:41
Jack:
28 gru 12:46
Bogdan:

|x − a| = b, |x − a| < b, |x − a| ≤ b, |x − a| > b, |x − a| ≥ b
a to środek odcinka o współrzędnych na osi: a − b, x + b,
b to odległość od liczby
a na osi liczbowej.
| | −42 + 72 | |
Wyznaczamy środek odcinka o końcach: −42 i 72: a = |
| = 15 |
| | 2 | |
b = 15 − (−42) = 72 − 15 = 57
Odp.: |x − 15| > 57
28 gru 12:52
Bogdan:
a to środek odcinka o współrzędnych na osi: a − b, a + b,
28 gru 12:53