Zbadaj ciągłośc funkcji .Prosze o pomoc bo już sie pogubiłam w tym zadaniu .
calin: Zbadaj ciągłość funkcji
f(x) 2√x 0<=x<=1
4−2x 1<x<2,5
2x−7 2,5<=x< + nieskończoność
28 gru 12:19
Jack:
jakie punkty są dla Ciebie podejrzane?
28 gru 12:21
calin: no myślę , że 1 i 2,5
28 gru 12:24
Jack:
ok, zacznij od 1. Zbadaj granice z obu stron w tym punkcie.
28 gru 12:25
calin: Zbadałam i mi wyszło tak , że f(1)=2 co sie równa granicy prawo i lewostronnej w tym punkcie ,
następnie wyliczyłam f(2,5)= −2 granica lewostronna w punkcie 2,5 = −1 , a prawostronna
−2 i szczerze mówiąc nie wiem jakie z tego wnioski czy ta funkcja jest w końcu
ciągła czy nie ?
28 gru 12:28
Jack:
no wlasnie w xo=2,5 pojawia się problem, bo granice obustronne nie są sobie równe. Czyli
funkcja w tym punkcie nie jest ciagła.
28 gru 12:33
calin: W ogóle to ja mam kilka pytań do tego zadania :
1) jeżeli liczę granice w punkcie 1 to biorę pod uwagę 2√x i 4−2x tak ?
a jeżeli liczę w punkcie 2,5 to biorę pod uwagę 4−2x i 2x−7 ?
2) Funkcja byłaby ciągła gdyby była ciągła w punkcie 1 i 2,5 ?
3) W takim razie można powiedzieć ,że ta funkcja jest ciągła w punkcie 1 i prawostronnie
ciagła w punkcie 2,5 ? Ponadto w punkcie 2,5 jest nieciągłość 1go rodzaju ?
28 gru 12:38
Jack: 1. tak, bo x dąży do 1 (czy 2,5) przez wartości mniejsze bądź większe i dlatego korzystasz z
dwóch wzorów
2. nie, trzeba by jeszcze sprawdzić wartość funkcji w punkcie. Funkcja jest ciagła gdy granica
obustronne są sobie równe i wartość w punkcie też ma tę samą wartość (ale wyszłoby że byłaby
ciągła). Ogólnie funkcja była by ciagła, gdyby w każym punkcie była ciagła. Nasze podejrzenia
wzbudza punkt 1 i 2,5 dlatego nimi się zajmujemy.
3. tak, można tak powiedzieć o prawostronnej ciagłości. Tak, sa to nieciągłości 1. rodzaju (bo
granice wyszły skończone).
28 gru 12:45
calin: A mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić czym się różni ciągłość funkcji w punkcie , a czym 'zwykła'
ciągłość ? Bo rozwiązywałam zadania i w dwóch przypadkach wyszło mi , ze funkcje sa ciągłe ale
w odp było , że jedna z ich jest ciągła w punkcie . Od czego to zależy ?
28 gru 12:49
Jack:
Właściwie tylko tym, że raz mówimy o ciągłości w punkcie gdy odpowiednie granice i wartość
funkcji w tym punkcie są sobie równe, a o ciągłości w zbiorze gdy dla każdego punktu tego
zbioru zachodzi powyższy warunek. TO są bardzo podobne pojęcia, jak widzisz. Nic wielkiego się
tu nie dzieje.
Odpowiedź którą przeczytałaś w odp. wzięła się pewnie z pytania w treści zadania ("Zbadaj
ciagłość w punkcie ...." albo "Zbadaj ciągłość funkcji").
28 gru 12:57
calin: No tak .. dzięki wielkie za pomoc
28 gru 13:04
Jack:
28 gru 13:08
roo: Witam. Calin mógłbyś/mogłabyś podać źródło tego zadania

Link, czy zbiór. Byłbym bardzo
wdzięczny.
Pozdrawiam.
8 lut 14:44