Suma współrzędnych wierzchołka paraboli y= 2 (x-1)^2 + 3 jest równa ?
ona: Suma współrzędnych wierzchołka paraboli y= 2 (x−1)2 + 3 jest równa ?
Jak to obliczyć?
28 gru 12:02
Jack:
wiesz jak wygląda postać kanoniczna funkcji i jakie informacje się w niej znajdują?
28 gru 12:05
ona: tak ,wiem. mozna z postaci kanonicznej odczytac wierzcholek (p;q)
28 gru 12:16
Mateusz: Mówiąc ścislej współrzędne wierzchołka paraboli teraz juz dokonczysz swoje zadanie bez
problemu
28 gru 12:18
Jack:
a wiesz, że oto przed Tobą postać kanoniczna?
28 gru 12:18
ona: ale '' p '' tylko zmienia znak? bo suma by byla : 1+3 = 4 czy ''q'' tez zmienia znak?
28 gru 12:24
Jack:
tylko "p" zmienia znak
28 gru 12:26
ona: to sie zgadza, suma wynosi 4 , dzieki
28 gru 12:27
Ja: Dlaczego "p" zmienia znak?
24 lut 12:36
ICSP: Nie zmienia.
p = 1
q = 3
p + q = 4
24 lut 12:47