prosze o pomoc
nicniekapuje: Rozwiazaniem nierownosci 2x−3<5 jest
a. (−
∞;4)
b. (4;
∞)
c. (−
∞;8)
d. (5;
∞)
| | 1 | |
Porsteo rownaniach y= 2x+3 oraz y=− |
| x+2 |
| | 3 | |
a. sa rownolegle i rozne
b. sa prostopadle
c. pokrywaja sie
d. przecinaja sie lecz nie sa prostopadle
Porsta przechodzaca przez punkty P=(−2;0) i Q=(0;6) ma rownanie
a. y= 3x+6
b. y=−2x+3
c. y= −3x+6
d. y= 2x+6
28 gru 11:04
28 gru 11:53
nicniekapuje: od tego zaczynalem ale jakos tego nie pojmuje
28 gru 12:07
Jack:
zadania 1 nie potrafisz rozwiązać?
28 gru 12:13
nicniekapuje: mam najpierw wyliczyc x



?
matma to dla mnie czarna magia
28 gru 12:19
Jack:
najpierw wyrażenia z "x"−ami na jedną stroną, całą reszta na drugą. Potem dzielisz obie strony
przez to co stoi przy x i dostajesz odpowiedź.
28 gru 12:20
nicniekapuje: czyli w pierwszym zadaniu odpowiedz. b.(4;
∞) ?
a jak mam wyliczyc pozostale


please

28 gru 12:55
nicniekapuje: nie, pomylilem sie
x<4 czyli odpowiedz a. (−
∞;4)


28 gru 12:57
Jack:
tak, a)
W trzecim zeby sprawdzić która prosta przechodzi przez te punkty mozesz podstawiać obie
współrzędne do prostych i sprawdzać, czy L=P.
W drugim trzeba coś tam wiedzieć o prostopadłości i równoległości (w tym pokrywaniu się) się
prostych. Znajdzeisz wszystko w zasobach tej strony po lewej stronie
28 gru 13:01
nicniekapuje: a co to jest L i P

28 gru 13:05
28 gru 13:07
nicniekapuje: no wlasnie nie mam podrecznika bo jestem u ciotki

zapomnialem zabrac a czas goni.
28 gru 14:43
nicniekapuje: moze mnie ktos poratowac


jak zrobic rysunek rych prostych


z reszta jakos sobie chyba poradze.
28 gru 15:44