Zadanie z parametrem
Cavendish:
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x3 − 12x = m ma trzy różne
pierwiastki.
Z góry dziękuję
28 gru 11:04
Jack:
miałeś pochodne?
28 gru 11:51
Zuziaxyz: x(x − 2{2}) (x + 2{2})=m
m= 0
m= 2{2}
m= − 2{2}
28 gru 12:07
Zuziaxyz: x(x − 2√2) (x + 2√2)=m
m= 0
m= 2√2
m= − 2√2
28 gru 12:10
Godzio:
a m =− 14 już nie pasuje ?
28 gru 12:11
Jack:
prawą stronę interpretujemy jako funkcję liniową stałą. Ilość rozwiązań to ilość przeciąć
takiej prostej z funkcją zapisaną po lewej stronie. Do tego aby podać w jakich przedziałach m
może siedzieć, należy zbadać ekstrema (a najłatwiej je policzyć z pochodnej) funkcji po lewej
stronie (można zrobic rysunek i się przekonać o tym).
NIe chodzi tu o pieriwiastki funkcji po lewej stronie!
28 gru 12:12
AS:
Dane równanie: x
3 + p*x + q = 0
| | p3 | | q2 | |
Wyróżnik: D = |
| + |
| |
| | 27 | | 4 | |
Gdy D < 0 równanie posiada 3 pieriwastki
Stosując ten warunek uzyskuje się prostą nierówność. do rozwiązania.
28 gru 12:44