pytanko, funkcja kwadrat.
ask: Zbadać liczbę rozwiązań: (m
2−1)x
2+(m+1)x+1=0
m=1 otrzymujemy xa
m=−1 sprzeczne
jedno rozwiązanie
delta=(m+1)(−3m+5)
| | 2 | | 2 | |
delta=0<=>(m=−1vm=1 |
| ) za wyjątkiem −1, więc m=1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
dwa rozwiązania
bez rozwiązania
| | 2 | |
m∊(−∞,−1) U (1 |
| ,∞) cały czas uwzgledniami m∊R/{−1,1} |
| | 3 | |
| | 2 | |
Takie pytanko, później rysunek pokazuje, że nie ma rozwiązań wtedy, gdy m∊(−∞,−1>U(1 |
| ,∞) |
| | 3 | |
Czemu przy −1 jest domknięty?
28 gru 10:36
Godzio:
dla 1 jest jedno rozwiązanie dodatkowo,
dla − 1 jest sprzeczność czyli brak rozwiązań
Jak cokolwiek stoi przy x
2 trzeba to zawsze rozapatrzyć, czyli sprawdzamy co się dziele dla 1:
| | 1 | |
(1 − 1)x2 + 2x + 1 = 0 ⇒ 2x + 1 = 0 −− otrzymujemy jedno rozw: x = − |
| |
| | 2 | |
dla −1
(1 − 1)x
2 + (−1 + 1)x + 1 = 0 ⇒ 1 = 0 −− sprzeczność, brak rozwiązań
28 gru 11:36
ask: no tak, to już wypisałem, ale jak to się ma do mojego pytania?
28 gru 14:03