wyznacz extremum
Artur: Proszę o pomoc.
Wyznacz extremum.
y=x3 + x + 1
28 gru 10:09
Bizon: − policz pochodną
− przyrównaj do zera
− sprawdź czy zmienia znak przy prześciu przez punkt ... itd...
28 gru 10:37
28 gru 10:39
Artur: y'=3x2+1
3x2 +1 =0
3x2= −1
x2 = −1/3
x=√1/3 v x=−√1/3
28 gru 10:46
Bizon: ciekawa matematyka Arturze

.... skoro x
2 daje ujemną ...
28 gru 10:51
Artur: Pomyłka przecież kwadrat żadnej liczy rzeczywistej nie jest ujemny, równanie nie ma
rozwiązania,
x=0, y=1
28 gru 10:51
Bizon: skoro pochodna jest dodatnia (3x
2+1) dla dowolnego x to funkcja jest rosnąca w całym
przedziale liczb rzeczywistych ... nie ma więc ekstremum
28 gru 10:57