zakupy
Eta: Kasper, Melchior i Baltazar

zad/ Trzy zaprzyjaźnione małżeństwa wybrały się razem na zakupy.
Każda z osób kupiła kilka przedmiotów,płacąc za każdy przedmiot
tyle zł ile przedmiotów kupiła. Każdy mąż wydał o 45 zł więcej od swojej żony.
Pan Kasper wydał o 525 zł więcej od pani Danki.
Pan Melchior wydał o 13 zł więcej od pani Anki.
Imiona dwu pozostałych osób to: Baltazar i Janka.
Kto z kim był ożeniony, kto ile wydał na zakupy i ile przedmiotów kupił?
28 gru 01:25
Ala Ma Kota: sklep był zamknięty
28 gru 01:42
Eta:
Wtedy akurat była "handlowa niedziela"
28 gru 01:45
Eta:
Pozdrawiam
Gustlik 
Dawaj krótkie rozwiązanie i po zakupach
28 gru 01:49
Godzio:
Moim zdaniem zdaniem jest za mało danych do określenia ile kto wydał
28 gru 01:55
Eta:
Mylisz się ....... wszystko gra
28 gru 02:00
Jacek:
Pary:
Janka 489 zł − Kacper 529 zł
Anka 36 zł − Baltazar 81 zł
Danka 4 zł − Melchior 49 zł
28 gru 09:36
Eta:
Jack ....ok
tylko wkradła się (myślę) literówka: Janka
484 zł
28 gru 14:26
Eta:
Widzę,że się nudzicie

zad/ Liczba
K jest czterocyfrowa i jest kwadratem innej liczby całkowitej
k
Dwie pierwsze cyfry liczby
K są jednakowe i dwie ostatnie są również jednakowe.
Jakimi liczbami są: liczby
K i
k ?
pozdrawiam
29 gru 00:34
Godzio:
k2 = K
K = 1000a + 100a + 10b + b = 1100a + 11b = 11(100a + b)
k2 = 11(100a + b)
k = √11(100a + b) ⇒ 100a + b = 11 * n2 (11n2 = x0y)
Dla n = 8 ⇒ 100a + b = 704 ⇒ a = 7, b = 4
k = √11 * 704 = 88
K = 7744
29 gru 00:47
29 gru 00:55