Czy te zadania są dobrze rozwiązane ??
Gumijagoda: Zad 1
Dana jest funkcja y=x2−2x−3
a)Sporządź wykres tej funkcji
b) Przedstaw wzór funkcji w postaci kanonicznej
c) Przedstaw wzór funkcji w postaci iloczynowej
d) Podaj jej dziedzinę i zbiór wartości
e) W jakich przedziałach funkcja przyjmuje wartości ujemne ?
f) W jakim przedziale funkcja jest rosnąca ?
a)
X −1 0 1 2 3
Y 0 −3 −4 −3 0
−12−2*(−1)−3=0
02−2*0−3=−3
12−2*1−3=−4
22−2*2−3=−3
32−2*3−3=0
b)
y=x2−2x−3
a= 1 b=−2 c=−3
p=(−b)/2a
p=2/2=1
∆=b2−4ac
∆=−22−4*1*(−3)=16
q=(−∆)/4a
q=(−16)/4=−4
y=(x−p)2+q
y=(x−1)2−4 – Postać kanoniczna
c)
∆=16
√∆=4
x1= (−b−√∆)/2a x2= (−b+√∆)/2a
x1= (2−4)/2=−1 x2= (2+4)/2=3
y=(x+1)*(x−3) − Postać iloczynowa
d)
D : x € R
ZW : y € ( −4 ; ∞)
e)
y<0 dla x (−1;3)
f)
f(x)↑ dla x € (−4;∞)
Zad 2
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punk A=(−1;2). Współśrodkowego z okręgiem o
równaniu x2+y2+6x+2y+6=0
x2+y2+6x+2y+6=0
x2+6x+3−3+y2+2y+1−1+6=0
(x−3)2+(y−1)2−4+6=0
(x−3)2+(y−1)2−2=0/+2
(x−3)2+(y−1)2=2
S (3;1) r=√2
(−1−3)2+(2−1)2=2 − Równanie okręgu przechodzącego przez punkt A
Zad 3
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 1085. Znajdź te liczby.
n−1,n,n+1 ∈N
(n−1)2+n+(n+1)2=1085
n2−2n+1+n2+n2+2n+1=1085
3n2=1083/−1083
3n2−1083=0 /∶3
n2−361=0
(n−19)*(n+19)=0
n=19 lub n= −19
n−1=18 n=19 n+1=20
Zad 4
Rozwiąż nierówność (x+2)2<(x+2)(3x−4)
(x+2)2<(x+2)(3x−4)
(x+2)2−(x+2)(3x−4)<0
(x+2)(x+2)−(x+2)(3x−4)<0
(x+2)[(x+2)−(3x−4) ]<0
(x+2)(x+2−3x+4)<0
(x+2)(−2x+6)<0
x+2=0/−2 −2x+6=0/∶(−2)
x=−2 x−3=0/+3
x=3
x ∈(−2 ;3)
Zad 5
Określ dziedzinę funkcji fx=√−x2+4x+5
x2+4x+5≥0
a=1 b=4 c=5
∆=42−4*(−1)*5=36
√∆=6
x1= (−4−6)/(−2)=5 x2= (−4+6)/(−2)=−1
D∶ x ∈ <−1;5>
Zad 6
Wyznacz wartość najmniejsza i największa funkcji fx= −x2−3x+10 w przedziale <−2;3>.
f(−2)=−(−2)2−3*(−2)+10
f(−2)= −4+6+10=12
f(3)= − 32−3*3+10=−9−9+10=−8 Wartość najmniejsza
a=−1 b=−3 c=10
p=(−b)/2a=3/(−2)=−1,5
q=f(p)
q= −(−1,5)2−3*1,5+10=−2,25−4,5+10=−6,75+10=3,25 Wartość największa
28 gru 00:07
Kasia: w zadaniu 2 r = 2
28 gru 00:11
Kasia: Lepiej wrzucać takie zadania w odstępach czasowych np 1 co 20 min wtedy więkasza szansa że ktoś
odpisze
28 gru 00:27
Gustlik: Zad. 1:
Mały błąd:
D : x € R
ZW : y €
,<−4 ; ∞)
e)
y<0 dla x (−1;3)
f)
f(x)↑ dla x €
<−4;∞)
Zad. 2
x
2+y
2+6x+2y+6=0
Środek okręgu i promien licz z gotowych wzorów (wyprowadzenie tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 ), nie kombinuj jak koń
pod górę wzorami skróconego mnożenia:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C >0
a=−U{6}[2}=−3
r=
√(−3)2+(−1)2−6=
√9+1−6=
√4=2
Środek S=(−3, −1), promień r=2
Liczysz teraz długość odcinka AS, bedzie to promień nowego okręgu:
A=(−1;2)
Wektor AS
→=S−A=[−3−(−1), −1−2]=[−2, −3]
|AS|=p{

−2)
2+(−3)
2]=
√4+9=
√13=r
1
Nowy okrąg ma równanie:
(x+3)
2+(y+1)
2=13
28 gru 00:57
Gustlik: Zad. 1: Errata:
Mały błąd:
D : x € R
ZW : y € ,<−4 ; ∞)
e)
y<0 dla x (−1;3)
f)
f(x)↑ dla x € <1;∞), bo p decyduje o monotoniczności, a nie q, nie zwróciłem uwagi na p.
28 gru 01:00
Gustlik: Errata do zad 2: powinno byc tak:
|AS|=√(−2)2+(−3)2=√4+9=√13=r1, coś źle wcisnąłem i wskoczyła emotikonka, obliczenia są
dobre.
28 gru 01:03
Gustlik: Zad 3, 4 i 5 dobrze, co do zadania 4 − dobra metoda, choć ja osobiście bym wymnożył te nawiasy,
przerzucił wszystko na lewą stronę i liczył z delty.
W zad. 6 mały błąd przy q:
q= −(−1,5)2−3*(
−1,5+10=−2,25
+4,5+10=12,25 Wartość największa
Cieszy mnie, że znasz ten sposób liczenia q, bo w szkole go nie podają, a często się on
przydaje. Niemniej jednak ja osobiscie przy ułamkowym p zalecałbym liczenie q z delty, czyli
| | −Δ | |
ze wzoru q= |
| . Ja przyjałem taką zasadę: jeżeli p jest całkowite, licze q=f(p), a jak |
| | 4a | |
ułamkowe to z delty, bo unikam obliczania ułamków.
28 gru 01:13