Andrzej Kiełbasa :D
Kasia: Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij , że różńica tych
liczb jest podzielna przez 4. Proszę o pomoc
28 gru 00:05
bart: jest cos takiego, ze jak liczba ma trzy dzielniki, to musi byc ona kwadratem jakies liczby
nieparzystej, np 2a+1 czy tez 2b+1 itd

a wiec (2a+1)
2−(2b+1)
2=4a
2+4a+4−4b
2−4b−4=4(a
2−b
2+a−b)
28 gru 00:11
Godzio:
k = 2m + 1
n = 2p + 1
| | x2 − 1 | |
2m + 1 = x2 ⇒ m = |
| |
| | 2 | |
| | y2 − 1 | |
2p + 1 = y2 ⇒ p = |
| |
| | 2 | |
gdzie x,y są liczbami pierwszymi
2m + 1 − 2p − 1 = 2(m − p) = x
2 − 1 − y
2 + 1 = x
2 − y
2 = (x − y)(x + y)
suma 2 liczb pierwszych jest parzysta, różnica także (jedynym wyjątkiem jest 2 ale dla tego
przypadek odrzucamy bo chodzi nam o liczbę nieparzystą)
co oznacza że x − y = przyste = 2 * ..., x + y = przyste = 2 * ... więc
(x − y)(x + y) = 2 * 2 * ... = 4 * ... c.n.d.
28 gru 00:11
Godzio:
W sumie można było króciej
28 gru 00:13
Godzio: tak jak
bart
28 gru 00:13
Kasia: Kłamstwo

przecież jak za a podstawie 7 to będzie 15 a liczba 15 ma więcej niż 3 dzielniki
28 gru 00:13
Kasia: kurcze też właśnie na początku tak myślałam ale ta 15 i potem 21 mi spokoju nie dawały LD
28 gru 00:14
bart: a to napisz zalozenie x≠7
28 gru 00:16
Godzio:
Tutaj chodziło
bartowi o liczby pierwsze które są nieparzyste ( prócz 2 ), prawda ?
28 gru 00:16
Kasia: to przy okazji bym musiała jeszcze x ≠ 10 napisac
28 gru 00:16
bart: no właśnie
28 gru 00:17
bart: 10 to parzysta liczba
28 gru 00:17
Godzio:
Jeśli liczba ma tylko 3 dzielniki to tzn. że jest kwadratem
liczby pierwszej
28 gru 00:18
bart: 15 ma 4 dzielniki wiec nie moze byc, no
28 gru 00:18
Kasia: a no tak zapomniałam

ale na pewno jeszcze jakaś jedna sięznajdzie
28 gru 00:18
bart: chcialem byc przed godziem, wiec z pospiechu nie dopisalem
28 gru 00:19
Kasia: a to to znałam bo Andrzej mi powiedział na ostatniej stronie
28 gru 00:20
bart: no nie znajdzie jak masz kwadrat liczby pierwszej to liczba ta dzieli sie przez 1, sama siedzie
i przez ta liczbe pierwsza i wsio
28 gru 00:20
Kasia: no czyli w tym przypadku ten warunek wyklucza mi możliwość wciepania 7

dzięki za odpowiedzi
28 gru 00:21
Godzio:
Kwadrat liczby pierwszej p ma takie dzielniki:
p,p
2,1
"samą siebie i przez tą liczbę pierwszą" − coś nie tak
28 gru 00:22
bart: no nie mozesz wciepac
28 gru 00:22
Godzio: a dobra nie czepiam się nie doczytałem
28 gru 00:22
bart: co nie tak?

"skwadracić" p i sie dzieli przez sama siebie
28 gru 00:23
Eta:
k−n = p
2−q
2 , p,q −−− liczby pierwsze ( z wyjatkiem 2)
k−n= (p−q)(p+q)
(p−q) −−− ( nieparzysta − nieparzysta = parzysta | 2
(p+q) −−− ( nieparzysta+ nieparzysta= parzysta |2
k−n | 4
c.n.u
28 gru 01:59