Agi: Dany jest wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c , gdzie a≠0 miejsca zerowe to -3 i 2
, ramiona do dołu
a) oblicz wartość wyrażenia f(7)/f(-2)
b)oblicz wartość współczynników a,b,c wiedząc że największa wartość funkcji wynosi 25/1
20 sty 16:49
Kappa: Agi1
policz f( - 3) i f(2) czekam!
razem to zad. rozwiążemy ok?
20 sty 17:01
Agi: f(x)=a(x-x1)(x-x2)
0=a(x+3)(x-2)
0=a(x2-2x+3x-6)
0=ax2+x-6
20 sty 17:11
Agi: jak to obliczyć?
20 sty 17:29
Kappa:
Jest już prawie dobrze!

ale powinnaś ostatnie zapisać tak
a(x
2 +x -6)=0 " a" nie tylko przed x
2
czyli brak nam "a" i juz by było fajnie!
Pytanie ?... gdzie znajduje sie max tej funkcji?
napisz mi..... ok?
i zaraz będzie koniec pierwszej cz. zad.
20 sty 17:30
Kappa: Spokojnie!... jestem i "czuwam" nad Twoim zad> i Tobą
20 sty 17:31
Kappa: No dawaj odp

zad. już prawie rozw>
20 sty 17:33
Kappa: Szkodaże spasowałs? ...nauczyła byś się!
Narazie muszę wyjść na 10 min.
Napisz! .... rozwiązemy !... to juz końcówka zad. ...i proste!
20 sty 17:42
Agi: nie wiem naprwade
20 sty 17:43
Kappa: No jak ?... wiesz

max znajduje sie w wierzchołky ! .. tak?
czyli! x
w.... jest po środku miedzy miejscami zerowymi
i możemy to x
w wyliczyć tak:
(-3 +2)/2 = -1/2
czyli x
w= - 1/2
teraz wiemy że y
w= 25
czylioblicz tak!
f(x ) = a( x
2 +x - 6) to f( -1/2)= 25
podstaw za x = -1/2 i przyrównaj tę wartość po obliczeniu do 25
obliczysz "a" powinno Ci wyjść a= - 4
czyli jak podstawisz za a= - 4
to
f(x) = - 4( x
2 +x - 6) = -4x
2 - 4x +24
już widzisz a b i c tak?
jak juz masz tę funkcję to
obliczysz f(7)= .....
f( - 2)= .....
i juz masz f(7) / f( -2) ... dasz już radę ? powodzenia !
20 sty 18:01
Agi: dzięki . ciekawe dlaczego najpierw dali do obliczenia podpunkt a jeżeli potrzebne jest
obliczenie podpunktu b
20 sty 18:10
Kappa: No też tego nie wiem?

może dla "zmyłki"
20 sty 18:14
edyta: f(−2)+3*f(3)
12 kwi 14:33
edyta: nie wiem o co chodzi
12 kwi 14:36