michał: 1. Znajdź ciąg arytmetyczny, gdy a15=16, a20=21. Oblicz sumę stu początkowych
wyrazów tego ciągu.
2. Znajdź ciąg geometryczny, gdy a17=16, a19=64. Oblicz sumę czterech początkowych
wyrazów tego ciągu
3.Zbadaj monotoniczność ciągów:
a) an=6n-2,
b) bn=4-7n:2
20 sty 16:48
michał: pomoze ktos bo jestem zielony z góry dzieki
20 sty 16:49
Kappa: Michał!
pomogę Ci! napisz mi jak zapiszesz
a
15 i a
20 za pomocą a
1 i r czekam!
rozwiążemy to razem! będzie z korzyścia dla CIebie
Przy okazji do drugiego napisz jak zapiszesz
a
17 i a
19 za pomocą a
1 i q
czekam !
20 sty 16:58
michał: a mozesz cos mi rozjasnic bo nie rozumiem wogole o co tu chodzi nawet jak wchodze na
ciagi i czytam te wzory to nic nie rozumiem wolalbym jakby mi ktos to powiedział swoimi
słowaim
20 sty 17:05
Kappa:
No jak nie rozumiesz? to podstawowe wzory!
dla ciągu arytmetycznego:
a
n = a
1 + ( n - 1) *r
czyli
np; a
4 = a
1 + 3r ( bo o jedno mniej od numeru ciągu)
np; a
30 = a
1 + 29 *r
dla geometrycznego:
a
n = a
1 *q
n -1
czyli np; a
3= a
1 * q
3
a
15 = a
1 * q
14
zapisz teraz to o co prosiłam dla :
arytm.
i geom. w/g tego co masz w zad czekam

!
20 sty 17:25
michał: a15=16+14r
a20=21+19r
a17=16*q16
a19=64*q18
dobrze bo sam nie wiem?
20 sty 17:44
Kappa: No niestety źle!
bo a1 --- nie znasz tylko a15 = 16
czyli powinieneś zapisać tak;
a1 +14r= 16
a1 +19r= 21 rozwiąz ten układ równań i wyliczysz a1 i r
podobnie w drugim:
a1 *q16= 16
a1 *q18= 64
jak podstawisz do drugiego równania a1 *q16=16
to a1*q16 *q2 = 64
16*q2= 64 to q2= 4 to q=2 lub q = -2
teraz już możesz obliczyć a1 ( też beda dwa rózne a1
powinieneś już dać radę !
Sumę obliczysz z odpowiednich wzorów
masz je pewnie podane w zeszycie!
Powodzenia!
21 sty 01:02