matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Olcia:
koła o kwadrat maja równe pola. ktora figura ma wiekszy obwód i o ile..
pomocyy .
!
20 sty 16:28
stokrotka:
Koło: P=πr
2
r
2
=P/π r=
√
P/π
O
1
-obwód O
1
=2πr O
1
=2π
√
p/π
O
1
=2
√
Pπ
2
/π
O
1
=2
√
Pπ
Kwadrat: P=a
2
a=
√
P
O
2
=4a O
2
=4
√
P
O
1
=2
√
Pπ
O
2
=4
√
P
√
π
≈1,77 O
1
=1,77*2
√
p
O
1
=3,54
√
P
O
2
-O
1
=4
√
P
-3,54
√
P
=0,46
√
P
Odp.: O
1
jest mniejszy od O
2
o 0,46
√
P
20 sty 17:53