kobieta:
Ile można stworzyć różnych naszyjników nawlekając 10 koralików na sznurek, jeśli dysponujemy koralikami w pięciu kolorach? Koralików każdego koloru mamy na tyle dużo, że możliwe jest stworzenie jednokolorowych naszyjników. Naszyjniki mają zawiązany sznurek na stałe (zakłada się je przez głowę). Supełek jest nieco mniejszy niż otwór w koralikach i można schować go w dowolnym koraliku.
9 mar 22:21
wmboczek:
Z 50 koralików (5x10 każdego koloru) wybieramy uporządkowane 10, co odpowiada wariacji V(50,10). Te dziesięć elementów ułożonych jest w linii (wyróżniony początek i koniec), a naszyjnik ma być okrągły (brak wyróżnionego punktu). Każdy koralik z naszyjnika można traktować jako początek, a więc jest ich V(50,10)/10
ale moge się mylić
11 mar 00:05
Gość:
;=\=p0\=\=p\\\\-\-=\\
29 kwi 14:54