Kappa:
Chyba tak powinnaś zapisać!
sinα 1
ctgα + ------------ = ------
1 + cosα sinα założ. sinα≠0 i cosα≠ - 1
cosα sinα cosα +cos
2α +sin
2α
L= ------- + ---------- = ------------------------------
sinα 1 +cosα sinα( 1 +cosα)
( wyżej sprowadzone do wspólnego mianownika!)
sin
2 α + cos
2α = 1 a ctgα= sinα / cosα
( cos α +1) 1
L = ----------------- = -------- bo wyrażenia w nawiasie skrócone
sinα(1 +cosα) sinα
1
P= ---------
sinα czyli L = P więc jest tożsamością
przy tych założeniach


( to ważne)